Pilot Cantik AirAsia Yang Berhijab Dan Tak Pernah Tinggalkan Shalat

KABAR MEDAN / Banyak orang yang beranggapan menggunakan jilbab akan menghalangi seorang wanita mendapatkan pekerjaan. Namun, belakangan tren jilbab semakin digemari. Jilbab terbukti tak menghalangi seorang wanita berkarir.

Adalah Noor Hafizah Mohd, pilot wanita yang bekerja di maskapai penerbangan AirAsia menjadi perhatian di media sosial. Hal itu, lantaran penampilannya yang manis dan sopan, serta mengenakan hijab.

Sejuk dipandang mata, begitu gambaran dari Noor Hafizah. Tubuhnya mungil, namun kemampuannya dalam mengemudikan pesawat komersial jenis Airbus tidak diragukan.

Gadis asal Taiping, Perak yang bekerja  di AirAsia sejak 2006, dan kini ditempatkan di divisi Air Asia X. Kemudian sejak Oktober 2010, dia menyandang gelar sebagai kapten pilot.

Semula dia kuliah di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Namun, setahun kuliah, dia memutuskan untuk keluar demi untuk mengejar mimpinya menjadi pilot.

Dia lalu memutuskan untuk mengikuti program kadet atau calon pilot di Akademi Penerbangan Malaysia selama 1,5 tahun sejak 2006.

Saat ini, Noor Hafizah merupakaan pilot wanita pertama di AirAsia yang mengenakan hijab. Sekarang jabatan yang embannya adalah sebagaiSenior First Officer (Kapten) AirAsia X.

Impian itu pada mulanya mendapatkan tantangan dari orangtuanya. Bapak-ibunya menginginkan dia menjadi seorang dokter. Namun, kini ia dapat meyakinkan kedua orang tuanya

Selain keberaniannya mengemudikan pesawat terbang milik maskapai AirAsia, ia juga menjadi obrolan karena selama menjalankan tugas, tak pernah meninggalkan salat.

Nama : Noor Hafizah Mohd Idrus Nama panggilan : Fizzy Idrus

Umur : 30 Tahun

Asal : Taiping Perak

Alamat : Cheras Kuala Lumpur

Ibu : Rohaya Kassim

Bapak : Mohd Idrus Abdul Hamid

Anak kedua daripada enam beradik

Pendidikan : Kolej Tunku Kurshiah,

Kolej Matrikulasi Melaka, Universiti

Kebangsaan Malaysia dan Akademi Penerbangan Malaysia

Pekerjaan : Kapten Juruterbang Air Asia. [KM-03]

Berkomentarlah secara bijaksana dan hindari menyinggung SARA. Komentar sepenuhnya menjadi tanggungjawab komentator.